divendres, 25 de febrer del 2011

ENTREVISTA A COM.RADIO

Fa uns mesos, el programa  "Amunt i Avall", presentat per Pilar Armengol, de l'emissora de ràdio COMRàdio, és va possar en contacte amb mi, per fer-me una entrevista sobre la meva trajectoria com artesana.
Aquí us l'enllaço http://comradioblocs.com/amuntiavall/2011/01/02/la-teixidora-monica-fontanilles-ens-explica-els-secrets-del-seu-ofici/
(uffffff !!!!!!! això de parlar no es el meu fort, pero s'ha de fer de tot en aquest mòn !!)

divendres, 18 de febrer del 2011

UN HACKLE. UN QUE...????

La Mar http://www.filatama.com/ i jo vam estar de fira a l'Espluga de Francolí. Vaig tenir l'oportunitat de veure i apendre a filar una mica, mirant com ho feia la Mar i escoltant les seves expertes explicacions.
Així es que vaig decidir que tenia que intenar filar. Us he de dir que hem feia respecte posar-me davant la filadora. Jo crec que no es fàcil, però tampoc díficil. És molta i molta pràctica.
Vaig buscar per YouTube, alguns vídeos de filar i de casualitat hem trobo amb un "artefacte" que hem crida molt l'atenció, un Hackle. I començo a investigar.....
Un Hackle, es com una pinta, amb unes pues molt llargues que permeten barrejar diferents fibres i colors, per desprès obtenir una metxa per filar, ja pentinada.

Hi ha Hackles molt macos, de fusta i que les pues son claus, fins i tot n'hi ha que tenen les pues d'alumini.
Però jo per provar a veure com anava la cosa, he demanat al meu pare que fes uns forats a un tros de fusta, per clavar-hi unes pintes de cabell, i dos sergants per agafar bé tot el conjunt. A l'hora d'estirar la llana per fer la metxa, (hem sembla que ni diuen DIZ), he utilitzat un tap de plàstic, que pertany a un got gran, que els meus fills utilitzen per veure la llet a l'hora de esmorzar. Ja veieu, tot casolà!!!
He triat llana ja pentinada, de tonalitats verdes, i he utilitzat el Hackle per barrejar els colors. Ara només hem queda posar-me davant la filadora a veure que quin fil surt.
Aquí teniu el meu !!! Lletj però barat, i de plàstic!!! Les fotos del procés:

Un tros de fusta+les pintes+sergants= Hackle

Barrejant la llana

Estirant la llana per el forat del tap de plàstic.

Sempre queda una mica de llana a les pues

La llana de la dreta, es el resultat, els dos colors barrejats.

Us enllaço alguns vídeos bastant il.lustratius.
http://www.youtube.com/watch?v=A80mAQKNqQo&feature=relatedhttp:
http://www.youtube.com/watch?v=d8u_Or5vIrM&feature=related

Ah!!! i si voleu fer-vos un hackle aquí teniu un enllaç on ho explica: http://yarnzombie.net/Travis/?page_id=87

dimarts, 1 de febrer del 2011

Exposició






Una vegada més els artesans de Valls hem exposat les nostres obres, aquest cop amb motiu dels les festes que es celebren cada deu anys, en honor a la Verge de la Candela.


Es un xal de llana de color blau (es el color que representa la festa). El bust on esta exposat l'he decorat amb candeles. Aquestes candeles estan lligades amb la llana que he utilitzat per fer el xal, amb uns llaços que fan l'estructura molt original. També he utilitzat una candela per fer de fermall.










Aquest passat any també es va celebrar a Valls, els 800 anys de Mercat. Un dissabte de mercat vam trobar una noia que tallava fruita i verdures per fer tot tipus de coses, com aquesta ovelleta, que la llana era una coliflor. Una xulada!!!



Fa uns parell de mesos també vaig recollir les llavors de l'indigo Japanese, i hem va fer molta gracia veure que les fulles hi habien parts on es veia el color blau. A la foto no se si ho podreu apreciar. Ara plantaré les llavors que he recollit i intentaré tenyir amb les fulles aquesta tardor.